1 2 3 4 5

Вести29.октобар - Светски дан против псоријазе

Псоријаза је хронична дерматоза са преваленцијом од 1-3% у општој популацији. Обољење се карактерише периодима ремисије и егзарцербације, чији су настанак и трајање непредвидиви.

У основи је поремећај који је посредован Т ћелијама, чија је активност подстакнута неким антигеном или аутоантигеном. Псоријаза се карактерише хиперпролиферацијом кератиноцита и запаљенским променама у епидерму и дерму коже. Постоји јасна генетска предиспозиција, где око 30 % пацијената има позитивну породичну анамнезу, а тип наслеђивања је аутозомално доминантан.

Провоцирајући фактори као што су респираторне инфекције, стрес, лекови из групе бета блокатора и други могу довести до експресије код генетски предиспонираних особа. Псоријаза најчешће почиње између 10. и 20. године живота. Подједнако оболевају оба пола. Места на којима се најчешће јавља јесу поглавина, лактови и колена. Промене карактеришу јасно ограничени кружни еритематозни плакови који су прекривени седефасто беличастом сквамом.

Лечење може бити локално и системски. Локални лекови обухватају примену кератолитика и то најчешће салицилне киселине у концентрацији 5-10% у некој неутралној креми једном до двапут дневно до 7 дана. Затим користе се препарати катрана као антипролиферативна средства. Топикални кортикостероиди у форми масти могу се користити уколико није захваћено више од 20% површине коже. Калципотриол је аналог витамина Д који се у форми масти користи. Лечење УВ зрацима се може примењивати самостално или у комбинацији са другим видовима терапије како лопално тако и опште. Користе се УВ-Б зраци. Општа терапија се даје код тешких форми обољења код којих је захваћена велика површина коже или код облика који су резистентни на локалну терапију. У ту групу спадају лекови као што су метотрекстат, ацитретин, циклоспорин А.

Текст на основу извора уредио др Милош Свирчев, Општа болница Панчево, Служба за Интерну медицину

Извор: Дерматовенерологија са пропедевтиком за студенте медицине, група аутора