1 2 3 4 5

Вести28. септембар – Светски дан борбе против беснила

Вирус беснила обично погађа животиње, али се може пренети на људе уједом или када бесна животиња лиже човекову озлеђену кожу. Пошто доспе у рану, вирус се може кретати нервима до мозга и изазвати потенцијално смртоносно запаљење.

Вакцинација против вируса и благовремена медицинска помоћ пружају потпуну заштиту против болести, али уколико се инфекција не лечи, код отприлике половине свих особа које је ујела бесна животиња дође до развоја беснила и смрти. Беснило је веома ретко у развијеним земљама, иако их је само неколико, укључујући Велику Британију, Јапан и Аустралију у потпуности ослобођено ове болести. У САД, већина случајева беснила изазвана је уједима слепог миша, а широм света најчешће је реч о уједу пса кога су заразиле дивље животиње. Бесне животиње су обично агресивне и обилно луче пљувачку.

СИМПТОМИ: Код заражене особе, симптоми се могу развити у року од 10 дана до два месеца од уједа, иако у ретким случајевима вирус може бити “успаван” неколико година. Беснило на почетку има има симптоме попут знакова грипа који трају 2-7 дана, а прати их: парализа мишића лица и грла, снажна жеђ, болни грчеви у грлу од којих се не може пити течност, страх од воде, дезоријентисаност и узнемиреност, гублјенје свести, парализа удова, губљење свести. КАДА СЕ СИМПТОМИ ИСПОЉЕ, БОЛЕСТ ЈЕ НАЈЧЕШЋЕ СМРТОНОСНА.

ШТА СЕ МОЖЕ УЧИНИТИ: Све сумњиве ране настале уједом животиње одмах треба темељно опрати сапуном и водом. Медицинску помоћ треба потражити сместа, јер лечење мора да започне на време. Оно се састоји од обризгавања антитела на вирус беснила у пределу ране, што је праћено вакцинацијом против беснила- како би се подстакло стварање додатних антитела.Уколико је могуће , требало би ухватити животињу која је нанела рану и посматрати је 10 дана. Ако се код животиње не испоље никакви симптоми, може се престати са лечењем, у супротном лечење се наставља и животиња се лишава живота.

Не постоји лек за ову болест када се испоље симптоми. Дијагноза не мора бити очигледна на основу симптома, а обично се ради анализа крви и пљувачке. Беснило се може спречити вакцином. Сви који путују у кризне крајеве треба да избегавају контакт се животињама луталицама.

ВЕЋ 7 ГОДИНА НИЈЕ ЗАБЕЛЕЖЕН СЛУЧАЈ БЕСНИЛА У РС. За ово су захвални напори у којима је учествовао велики број ветеринара, ангажовањем Завода за антирабичну заштиту- “ Пастеров завод” , ловачкој организацији по терену, као и научни Институт за ветеринарство “ Нови Сад”.

Текст написао др Страхиња Шаша, Општа болница Панчево