1 2 3 4 5

Вести28. јул - Светски дан борбе против хепатитиса

„Хепатитис. Време је за тестирање. Време је за лечење. Време је за излечење”

Светски дан борбе против хепатитиса, болести јетре, обележава се 28. јула. С обзиром на то, да се у свету сваке године дијагностикује 10 милиона нових случајева, Светска хепатитис алијанса покренула је глобални пројекат под називом "За свет без хепатитиса", с циљем да се до 2030. године елиминише опасни вирус, који је 7. узрок смртности у свету.

У Србији од хепатитиса болује око 450 хиљада људи, а у свету око две милијарде. То је десет пута више него од ХИВ-а.

Од 2010.године Светска здравствена организација (СЗО) је установила 28. јул као дан обележавања борбе против Хепатитиса. Овај дан је одабран у част рођендана нобеловца проф. Блумберга-а, који је открио вирус Хепатитиса Б.

Овогодишња кампања обележавања Светског дана хепатитиса има за циљ да здравствене раднике и друге стручњаке, али и и све особе у ризику подсети на важност превенције и раног откривања и могућности лечења ових инфекција.

ВИРУСНИ ХЕПАТИТИС Б и ВИРУСНИ ХЕПАТИТИС Ц:

Велики број људи који има хепатитис Б или Ц, због оскудних или никаквих симптома ових болести, то не зна.

Шта је хепатитис?

Хепатитис је вирусно запаљење јетре. Изазивају га вируси хепатитиса (А,Б,Ц,Д,Е, и други). Код неких особа болест добија хроничан ток и временом може довести до цирозе или тумора јетре.

Симптоми хепатитиса

Код одређеног броја инфицираних може се јавити жутица, уз појаву тамне мокраће и светле столице, малаксалост, слаб апетит, главобоља, мука, гађење на масну храну, симптоми слични грипу.

Често, болест добија хроничан ток када не даје никакве симптоме.

Пут преношења

Вируси хепатитиса Б, Ц и Д се могу добити на следеће начине:

-Незаштићеним сексуалним односом са зараженом особом.

-Употребом зараженог прибора који се користи при интравенском или интраназалном коришћењу дрога или убризгавању лекова.

-Током хемодијализе (ретко).

-Путем трансплантације органа са инфицираног донора, трансфузијама крви и крвних продуката, сперме, органа и ткива (данас веома ретко јер се врши обавезно тестирање дарова даваоца).

– Убодом на иглу или оштар инструмент или излагањем крви инфицираних особа (често код здравствених радника).

-Ако се користе нестерилни инструменти при операцијама, интервенцијама, инвазивним процедурама, стоматолошким и другим интервенцијама којима се нарушава интегритет коже (тетоважа, акупунктура, пирсинг, козметичке процедуре)

-Коришћењем заједничког прибора за личну хигијену (четкице за зубе, бријачи, машинице за шишање, маказице за нокте) са особом која је инфицирана

-Са заражене мајке на новорођенче.

Хепатитис А се преноси контаминираном храном или водом као и прљавим рукама.

Дијагноза

Инфекција вирусом хепатитиса открива се лабораторијским испитивањем крви. Потребно је да се са резултатима анализа и упутом изабраног лекара јавите инфектологу.

Лечење

Лечење хепатитиса има за циљ да ублажи и успори ток болести и одложи појаву хроничног хепатитиса или цирозе јетре.

Превенција

Када је реч о Хепатитис Б вирусној инфекцији, најбоља превентивна мера је вакцинација и то свих особа из група са повећаним ризиком и све новорођене деце.

-Сексуални партнери и особе које живе у домаћинству са особом инфицираном вирусом хепатитиса Б, Ц или Д треба да се вакцинишу вакцином против хепатитиса Б, уколико се лабораторијским тестовима докаже да су серонегативни.

-Ако користите дроге, пријавите се на лечење. Не смете користити заједничке игле, шприцеве и остали прибор за убризгавање дроге или лека као ни заједничке цевчице за ушмркавање кокаина.

-Треба да имате сопствени и недељив прибор за личну хигијену

-Употребом кондома ризик од заражавања партнера се смањује. Партнеру треба предочити чињенице о свом здравственом стању и поразговарати о евентуалном тестирању партнера.

Сваки дванаести становник планете хронични је носилац вируса хепатитисаБ или Ц, а сваки трећи био је у контакту са једним од тих вируса.Међу ризичне ситуације у којима постоји могућност излагања вирусу и настанка инфекције, спадају израда тетоваже, пирсинг, стоматолошке или хирушке интервенције обављене нестерилисаним или недовољно стерилисаним инструментима, третмани код педикира и маникира.

Текст на основу извора уредила Тијана Стојшић, медицинска сестра

Извори:

http://izjzv.org.rs/?lng=lat&cir=1&link=3-15-944

http://www.apotekavrbas.co.rs/svetski_dan_borbe_protiv_hepatitisa.html

https://www.jugolab.rs/index.php/edukacija/319-svetski-dan-borbe-protiv-hepatitisa-28-jul

http://www.zjzpa.org.rs/svetski-dan-hepatitisa/?lang=lat