1 2 3 4 5

Вести25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама

Од избијања пандемије КОВИД 19 подаци нам показују да су све врсте насиља над женама у порасту, поготово насиље у домаћинствима. Ово је „тајна пандемија“ која се појавила током КОВИД 19 кризе, и потребан је глобални труд да би се зауставила.

Пошто је у многим државама уведен карантин и забрана кретања међу популацијом , насиље над женама се у неким земљама чак упетостручило . Генерални секретар УН је покренуо кампању да се ујединимо да зауставимо насиље над женама, вишегодишња акција која ће за циљ имати превенцију и елиминацију насиља над женама.

Овогодишња тема дана борбе против насиља над женама је: „ Наранџасти свет: финансирај, одговори, превенирај, скупи!“ . Као и претходних година, овогодишњи дан ће означити почетак шеснаестодневног активизма који ће се завршити 10.12.2020, на међународни дан људских права. Значајне зграде и знамења ће бити офарбани у наранџасту боју да би нас присетило на потребу да се решимо насиља. Насиље над женама је једно од најраспрострањенијих, најупорнијих и најразорнијих кршења људских права, и већински је некажњено због нереаговања жртви, стигме и срамоте које прати ово насиље. Манифестује се на физички, сексуални и психолошки начин:

- Интимно насиље међу партнерима (физичко малтретирање, психолошко злостављање, силовање, убиство)

-Сексуално насиље и малтретирање (силовање, принуда, наметање, сексуално злостављање деце, принудни бракови, улично малтретирање, ухођење, интернет злостављање)

-Људски трафикинг (ропство, сексуална експлоатација)

-Гениталнo сакаћење жена

-Дечији бракови

Насиље над женама наставља да буде препрека ка једнакости, развоју, миру и испуњавању права жена.

Да ли сте знали:

-1 од 3 жене су током живота подвргуте злостављању, најчешће од стране партнера.

-Само 52% удатих жена или у ванбрачној заједници доносе сопоствене одлуке о сексуалним односима, употреби контрацептива и здрављу.

-71% све трговине људима на свету чине жене, 3 од 4 су сексуално експлоатисане.

Текст на основу извора уредиo др Милан Врбљанац

Литература : https://www.un.org/en/observances/ending-violence-against-women-day