1 2 3 4 5

ВестиУ Општој болници Панчево на лечењу је 220 ковид пацијената

У Општој болници Панчево на лечењу је 220 ковид пацијената од којих је троје на респиратору. Највише збринутих пацијената је из Београда, као и са подручја Јужног Баната.

„За два дана примљено је 120 пацијената, а укупни капацитет је око 240 кревета, тако да је остало двадесетак слободних места. Имали смо три објекта, која могу да приме око 100 пацијената, а у уторак смо испразнили зграду Интерног одељења и добили још око 150 места. Болница располаже са 20 респиратора, тренутно је троје пацијената на респиратору, док остали имају стабилну клиничку слику. Пацијенти су са средњом и тежом клиничком сликом, већина је упућена из Београда, а мање од трећине је са подручја јужног Баната, међу којима су и пацијенти из Вршца јер се Инфективно одељење тамошње болнице реновира", рекао је др Овука.

Он је казао да су у другом делу болнице, у хируршком блоку, све остале службе које по принципу хитности примају све пацијенте који гравитирају са подручја Панчева и околних општина.

„Никоме није ускраћена помоћ, раде се хитне операције, збрињавају пацијенти са малигним стањима, ради се што је хитно на педијатрији, интерном, неуролошком одељењу", рекао је др Овука.

Додао је да неометано раде и гинекологија и породилиште, као и служба хемодијализе за разлику од априла када су, подсећа, пацијенти на хемодијализи морали да се шаљу у Зрењанин и Смедерево.

„Сада су ти пацијенти, који је 150, остали у нашој болници, улазе кроз зелену зону у болницу, постоји лифт који је одређен само за њих, нормално се дијализирају", рекао је др Овука.

Он је истакао да је панчевачка болница од 9.априла непрекидно у ковид систему и да се испрофилисала као установа која, како каже, може успешно да лечи оболеле од ковида-19.

Др Овука је навео да је заражено 12 од 1.220 запослених што је, каже, минималан број тако да болница може несметано да ради.

Истакао је да болница није имала проблема са боловањима и да су искористили паузе између ударних пикова да се особље одмори.

„Правимо смене да имају два слободна дана након шест сати у скафандеру. Немамо проблем са попуњавањем смена. Нисмо имали проблем са боловањима, са лажним боловањима, ни са отказима. Нико није отишао из панчевачке болнице без обзира на тежину посла", додао је др Овука.

Додао је и да је ове године болница запослила око 40 техничара и 20 лекара, као и да је 60 лекара на специјализацији. Др Овука је нагласио да је ношење маски и држање растојања основна епидемиолошка мера и да је то једини начин да систем издржи док не стигне вакцина.

„Ковид постоји и те како. Сви они који мисле супротно могу да дођу и у нашу болницу, обуку скафандер и да их уведемо у интензивну негу да виде како изгледа битка за живот оболелих од ковида", нагласио је др Овука.

Извор: https://www.pancevo.com/u-opstoj-bolnici-pancevo-na-lecenju-je-220-kovid-pacijenata/?fbclid=IwAR09PshywmE10-rdxxvlnLbmiCtRagmwHbi7UkMgX83VgQniNcVgTl0nllo

13.11.2020.