1 2 3 4 5

Вести1. децембар – Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а (француска скраћеница је СИДА) обележава се сваке године 01. децембра. Први пут је обележен пре више од 30 година и од тада се из године у годину све више ради на превенцији и раду са свим члановима друштва.

Црвена трачица је међународни симбол који одражава свест о постојању ХИВ/АИДС-а. Људи је носе током целе године, а поготово у време 1. децембра како би изразили своју забринутост и пружили подршку оболелима и њиховим породицама.

Хумани имунодефицијентни вирус, скраћено ХИВ је вирус који изазива АИДС. У питању је вирус који након уласка у људски организам напада специфичну врсту белих крвних ћелија, Т лимфоците, који чине имунитет и задужени су за одбрану организма. ХИВ се у њима умножава, уништава и постепено доводи до слабљења имунитета. На тај начин оболела особа постаје изразито осетљива, па су за њу неке безазлене инфекције веома опасне, а често и фаталне. Синдром стечене имунодефицијенције, скраћено АИДС представља узнапредовали стадијум инфекције вирусом ХИВ-а. Две до четири недеље након уласка ХИВ-а у организам настаје акутна ХИВ инфекција која се може манифестовати неспецифичним симптомима сличним грипу или мононуклеози који спонтано пролазе. Акутна ХИВ инфекција тада прелази у фазу асимптоматске ХИВ инфекције. Може проћи десет и више година, а да ХИВ инфициране особе немају симптоме болести, да изгледају и осећају се здраво. Међутим за све то време, имуни систем постепено слаби и болест на крају прелази у АИДС ( узнапредовали стадијум ХИВ инфекције). Прогресија у АИДС није код свих ХИВ инфицираних особа једнака, код неких је период од акутне ХИВ инфекције до АИДС –а краћи, а код неких дужи. Важно је запамтити да се вирус ХИВ-а може пренети са заражене особе на незаражену у било којој фази ХИВ инфекције. ХИВ се налази у крви, семеној течности, вагиналном секрету заражене особе, као и у другим телесним излучевинама ако садрже примесе крви.

Постоје три главна пута преноса ХИВ-а:

1. Путем крви, на пример при интравенској употреби дрога честа је размена игала и шприцева који садрже заражену крв или током тетовирања и стављања пирсинга прибором који није стерилан и користи га више особа, преко маказица за нокте, грицкалица, бријача, четкица за зубе који могу садржати трагове крви.

2. Незаштићеним полним контактом са зараженом особом (аналним, вагиналним или оралним путем).

3. Са заражене мајке на дете током трудноће, порођаја или дојења.

ХИВ се НЕ ПРЕНОСИ уобичајеним социјалним контактом, ваздухом, храном, водом и инсектима. Дакле безопасно је руковање, додиривање, грљење, разговор, купање у базену са особом која има ХИВ, као и убод инсеката, додиривање квака, новца.

ХИВ је вирус који је јако тешко контролисати, врло лако мутира, мења свој облик и лако напада ћелије оболелог. Из тог разлога још увек није откривен лек који доводи до излечења, али је постигнуто да се са ХИВ-ом може живети и да је стопа преживљавања повећана. Лекови који се дају оболелима служе да вирус држе под контролом што дуже, да јачају имуни систем и да оболела особа што касније пређе у стадијум АИДС-а који носи разне компликације. Из тог разлога је битно да се све особе које су под ризиком да се заразе ХИВ-ом редовно тестирају да би се болест открила на време, док не изазове тежа оштећења. Није реткост да се болест открије сасвим случајно у каснијим годинама живота.

Знајући све ово најважније је радити на превенцији и едукацији како се заштити. Битна ера превенције је одговорно понашање, дакле не ступати у ризичне сексуалне односе и при сваком односу користити заштиту у виду кондома, избегавати ситуације у којима постоји могућност преноса вируса путем крви (користити само свој прибор за личну хигијену, водити рачуна при посети салона за негу, тетовирање и пирсинг).

У нашој земљи дужи низ година постоји невладина организација „ ЈАЗАС“ која се бави ХИВ-ом и АИДС-ом . Највише ради са младима, путем разних кампања и трибина и настоји да вршњачком едукацијом скрене пажњу на ризично понашање и како се најбоље заштити. Ове године светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а је посвећен заједници као битном фактору у борби против вируса. Вођство и залагање заједнице обезбеђују да одговор остане релевантан и утемељен, држећи оболеле у центру интересовања и никога не остављајући иза себе. Заједнице укључују вршњачке едукаторе, мреже људи који живе или су погођени ХИВ-ом , саветнике, здравствене раднике у заједници.

Текст на основу извора уредила др Тијана Брадић Бркић, специјализант дерматовенеролошког одсека, Опште болнице Панчево

Извори:

www.worldaidsday.org

www.stetoskop.info

www.zjzpa.org.rs