1 2 3 4 5

Вести16. октобар – Светски дан хране

„Правилна исхрана – доступна и приступачна свима.За свет без глади“

Организација за храну и пољопривреду (FAO) обележава сваке године 16.октобра Светски дан хране. У Србији се Светски дан хране обележава од 2001. год. уз подршку Министарства здравља.

У последњим деценијама ми смо драматично променили наш начин исхране и навике, што је последица глобализације, урбанизације и пораста прихода.

У исхрани се више користи храна богата скробом, шећерима, мастима, сољу, користи се процесуирана храна, месо и други животињски продукти. Мање се конзумира сезонска храна, пре свега поврће, и мање се конзумира храна богата влакнима. Такође, мање времена се троши на припремање хране код куће, и становништво се све више ослања на храну из супермаркета или на брзу храну.

Комбинацијом нездраве исхране и седентарног начина живота је довело до рапидног пораста гојазности, не само у развијеним земљама него и у земљама у развоју и сиомашним земљама, где коегзистирају гојазност и глад.

Сада у свету, преко 670 милиона одраслих и 120 милиона дечака и девојчица (5-19 година) су гојазни. Преко 40 мил. деце млађе од 5 година су гојазни . 820 милиона људи у свету гладују.

Нездрав начин исхране је водећи фактор ризика за развој незаразних болеси, укључујући кардиоваскуларне болести, дијабетес мелитус, и одређене врсте карцинома.

Због начина како данас функционише прехрамбена индустрија, има мало простора за свежу, локално произведену храну. Интензивна производња хране, удружена са климатским променама, доводи до рапидног пада биодиверзитета. Данас, само 9 биљних врста сачињава укупно 66 % светске прозиводње, иако се током људске историје у пољопривреди користило преко 6000 врсти биљака. Разноврсна исхрана је кључна за здраву исхрану и за заштиту животне средине.

Здрава исхране је она исхрана која задовољава нутритивне потребе човека, која је здрава и разноврстна. У себи укључује воће, поврће, легуминозе, орашасте плодове, житарице и храну са ниским нивоом масти шећера и соли. Ова врста храна је недоступна многим људима!!!

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ са мрежом окружних института /Завода за јавно здравље, сваке године припрема обележавање Светског дана хране. Ове године је овим поводом расписан конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученика основних школа на тему „ Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади“ . Биће организована предавања, трибине, изложбе на тему унапређења исхране.

Текст уредио др Милан Врбљанац

Извори:

http://www.fao.org/world-food-day/home/en/

http://www.dzruma.rs/domzdravlja/светсkи-дан-хране-16-оkтобар-оkтобар- мес/?script=lat

https://en.wikipedia.org/wiki/World_Food_Day