1 2 3 4 5

Вести15. мај – Међународни дан породице

Светски дан породице обележава се 15. маја широм света. Генерална скупштина Уједињених нација, 1993. године је прогласила 15. мај Светским даном породице како би подигла свест о питањима породице и помогла да ова питања добију значајније место.

Породица представља основу сваког друштва и има значајну улогу у развоју појединаца. Она је најважнији ослонац за свако дете и представља најбољи основ за одрастање. Здраву породицу карактеришу здрави односи, повезаност чланова породице и отворена и слободна комуникација. Непотпуну породицу карактеришу проблеми социјалне, емоционалне, моралне и материјалне природе. Потребно је што пре подићи свест у друштву о важности породице која представља корен и будућност сваког појединца. Сви потичемо из неке породице и од неких родитеља. Друштвене норме нас сврставају у једнородитељске, потпуне, непотпуне, породице са децом са сметњама у развоју…али на жалост, и на дисфункционалне и породице у којима се дешава породично насиље или неки други облик занемаривања или кршења права деце или родитеља. Међутим, оно што би требало да буде заједничко за све форме породице, а, чини се, да се заборавља, јесте однос родитеља и детета који од давнина својом снагом и поверењем савлађује све препреке које су пред породицу постављале различите друштвене епохе.

У Србији породица већ више од две деценије одолева различитим притисцима изазваним, пре свега, економском кризом, али и променом система друштвених вредности. Држава са својим институцијама не показује интересовање да породици пружи адекватну и системску подршку. Бригом о породици бави се само један сектор у оквиру Министарства рада и социјалне политике.У Србији већ више од две деценије у великој кризи пре свега због тешке материјалне ситуације, али и због нарушеног система вредности. Млади се данас све теже одлучују на оснивање или проширење породице. Није само немаштина разлог овоме. Савремени убрзани начин живљења довео је до тога да млади више не виде породицу као ослонац у животу већ као додатни терет. Одговорност и брига о другима нису више основне друштвене вредности, а број разведених бракова повећава се из године у годину. На породицу се преносе сви проблеми са којима се суочава и друштво, а насиље је свакодневни део наше стварности.Иако је помало у сенци због пандемије вируса корона, овогодишњи Светски дан породице посебан је баш због новонастале ситуације – у протеклом периоду имали смо више времена за своје најближе и можда их боље упознали, можда се мало више свађали, можда се мало више играли, забављали, а једно је ипак сигурно: свакако се бескрајно волимо. Породица треба да остане средиште наше стварности и будућности, јер је она извор стабилности сваког појединца, а самим тим и гаранција здравог друштва које се може даље развијати и напредовати.

Поводом овог светског празника, подсећамо се десет цитатата легендарног Душка Радовића који се односе на родитељство, децу, породицу и, наравно, љубав.

-Туците своју децу чим приметите да почињу да личе на вас!

-Маме, рађајте деци сестре, јер сестре постају тетке, а тетке су најлепши, незаменљиви дар сваком детињству.

-Тешко је бити дете и бити добар.

-Немојте живети сто година, јер ће вам деца тада имати по седамдесет и осамдесет година и тек тада нећете знати шта да радите с њима.

-Благо бабама и дедама који имају унуке, тешко нама који имамо децу!

-Свако дете требало би да има бар по једну сестру или брата, за случај да му фале мама или тата.

-Будите љубоморни, не једно на друго, већ на свој брак. Чувајте га и браните од свих искушења, сматрајте га драгоценим за своју судбину и срећу.

-Лепше је бити нечија баба, него само баба.

-Волите своју децу и када су крива, јер ће их живот кажњавати и када нису.

-Има велике сиротиње међу нашом децом, којој сем пара, родитељи ништа нису могли дати.

Текст на основу извора уредиo др Дарко Кончаревић

Извор:

Glossy.co.rs

Удружење родитеља