1 2 3 4 5

Вести14. јун - Светски дан добровољних давалаца крви

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 14. јуна у циљу подизањa свести о глобалној потреби за сигурном и безбедном донацијом крви и о начину на који би сви могли да дају свој допринос.

Светска здравствена организација је 2005. године одредила овај датум, када су 192 земље чланице Светскe здравственe скупштинe СЗО прогласиле његово међународно обележавање као дан којим се захваљује свим добровољним даваоцима крви и подстичу људи да дају своју крв. Неизмерна захвалност свим добровољним даваоцима крви за њихов племенити чин давалаштва, представља носећу идеју обележавања овог датума.14. јун као датум обележавања Светског дана добровољних давалаца крви, изабран је из посебног разлога – на овај дан, 1868. године рођен је славни аустријски научник др Карл Ландштајнер, чије је откриће ABO система крвних група овенчано Нобеловом наградом за физиологију и медицину 1930. године. Славећи датум када је рођен један од пионира савремене трансфузиологије, удружујемо се у заједничкој намери сећања на важна достигнућа из прошлости ове гране медицине, заједно са одлучним погледом у будућност.

Са друге стране, подизање свести грађана о важности добровољног давања крви, о начинима на које се оно остварује, као и укупној улози трансфузиологије у здравственом систему једног друштва, додатни су циљеви којима се тежи. Добровољно давање крви је потреба целог света како би се осигурало да појединци и заједнице имају приступ безбедној и квалитетној крви и крвним производима и у нормалним и у ванредним ситуацијама.

Значај обележавања Светског дана добровољног давања крви јесте да се позову појединци да постану спасиоци других тако што ће добровољно дати крв. Крв је веома важан ресурс, како за планиране интервенције тако и за хитна стања. Помаже пацијентима који су животно угрожени да живе дуже и квалитетније и омогућује комплексне медицинске и хируршке процедуре. Трансфузија крви је кључна компонента и у хитном медицинском збрињавању. Крв је кључна у ситуацијама када се догоде ванредне ситуације било које врсте (природне катастрофе, саобраћајне незгоде, оружани конфликти итд.). Ванредне ситуације повећавају потребу за трансфузијом крви а отежавају њену дистрибуцију.

Обезбеђивање довољних резерви крви и за хитна стања захтева добро организовану здравствену заштиту која се може обезбедити само ако и целокупна заједница у томе учествује и уколико су даваоци крви опредељени да редовно дају крв по принципима добровољности, бесплатности и анонимности. Да би се осигурало да сви којима је потребна сигурна крв имају приступ њој, све земље требају добровољне, неплаћене даваоце који редовно дају крв. Током читаве пандемије COVID-19, упркос ограниченој покретљивости и другим изазовима, даваоци крви у многим земљама наставили су да донирају крв и плазму пацијентима којима је потребна трансфузија. Овај изванредни напор наглашава кључну улогу добро организованих, посвећених добровољних, давалаца крви у обезбеђивању сигурног и довољног снабдевања крвљу током редовних и ванредних ситуација.

Посебан фокус овогодишње кампање биће улога младих у обезбеђивању сигурног снабдевања крвљу. У многим земљама млади су предњачили у активностима и иницијативама усмереним за постизање сигурног снабдевања крвљу. Одати захвалност добровољним даваоцима крви и охрабрити што више људи да постану даваоци; промовисати вредности даривања крви у јачању солидарности и социјалне кохезије у заједници; охрабрити младе да прихвате хуманитарни позив за давање крви и подстакнути и друге да учине исто; показати важност младих као партнера у промоцији здравља. Укупно, поступак давања крви са придруженим медицинским и административним процедурама траје око 30 минута. Заинтересована лица попуњавају упитник за даваоце, обављају регистрацију, затим им се одређује ниво хемоглобина и следи лекарски преглед, након чега ће лекар одредити да ли ће особа тог дана дати крв. Крв се даје из вене на прегибу лакта, при чему се користи стерилан прибор за једнократну употребу, а након обављеног давања крви, даваоци могу да се послуже оброком захвалности. Корист која се постиже давањем крви је вишеструка – из дате јединице крви одвајањем еитроцита, тромбоцита и крвне плазме, постиже се корист за најмање једну особу која ће неке од крвних продуката примити, док је најчешћи случај да то буде три и више особа.

Дата крв живот значи! Дај крв, буди херој!

Текст на основу извора уредио др Алекса Милић

Извор:

https://www.who.int

www.zdravlje.org.rs

www.nbti.org.rs