1 2 3 4 5

Вести14. јун – Светски дан добровољних давалаца крви

У целом свету се 14. јуна оболежава Светски дан давалаца крви са циљем да се усмери пажња ка потребама за крвљу и крвним продуктима, али и захвали даваоцима крви који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв и на тај начин спашавају хиљаде живота сваког дана. Обележава се на дан рођења аустријског биолога Карла Ландштајнера (1868-1943) који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. добио Нобелову награду.

Под паролом „Желите ли да урадите нешто веома важно данас? Дајте крв...рачунамо на вас“ Институт за трансфузију крви Србије организује акције током целе године јер је потреба за крвљу и крвним продуктима велика. Широм света се 14. јуна организују различите манифестације са циљем да се подигне свест о виталној улози трансфузије крви у спасавању живота људи и унапређењу здравља људи, као и да се апелује на људе да редовно дају крв како би се спречиле несташице у болницама и клиникама, а посебно у земљама у развоју где су количине прикупљене крви веома ограничене. У Србији је потребно да буде 40 давалаца крви на 1000 становника, око 4%, а тај процент се годинама креће око 3%.

Крв и крвни деривати представљају лек за пацијенте и неопходни су да би неко био излечен и да би нечији живот био спашен. Суштина свих давања крви је да се скупи довољна количина сигурне крви и да постигнемо да пацијента чека крв, а не да они чекају крв. Све здраве особе мушког и женског пола старости од 18 до 65 година могу да дају крв, уколико задовољавају медицинске критеријуме после лабораторијског и медицинског прегледа.

Просечна одрасла особа има 70 милилитара крви на килограм телесне тежине. Особа од 70 килограма, има око 5-5.5 литара крви. Може да се да тринаести део укупне количине, тј око 450 милилитара крви. Размак између давања је 3-4 месеца. Крв се даје из вене у прегибу лакта где је убод најмање болан. Компликације у вези са давањем крви не постоје. Целокупни материјал за узимање крви је стерилан, апироген и за једнократну употребу.

Препоручује се да се након давања крви попије довољна количина течности. Исхрана и физичка активност су уобичајене. После давања крви не треба пушити два сата, а шест сати не треба радити поред незаштићених апарата и машина. Вишеструко давање крви не доводи до повећања или губитка тежине, не повећава нити смањује апетит, не смањује нити повећава радну способност. Од тетовирања или стављања пирсинга, мора да прође 180 дана до давања крви.

Постаните давалац крви и помозите да се спасу животи уколико сте у правном и здравственом критеријуму за давање крви. Подстакните своје пријатеље и породицу да постану редовни даваоци крви да би је било довољно за све нас.

Текст на основу извора уредила:
др Карличић Мирјана, клинички лекар на одељењу за пријем и збрињавање Опште болнице Пачево

Извори:
1. Институт за трансфузију крви Србије
2. Црвени крст Србије
3. Црвени крст Војводине