1 2 3 4 5

Вести11. мај – Национални дан добровољних давалаца крви

Национални дан добровољних давалаца крви се традиционално обележава сваког 11. маја, док се у свету обележава сваког 14. јуна, још од 2005. године, када је Светска здравствена скупштина уврстила овај датум у свој Календар здравља.

Циљ обележавања овог датума био је тај да се ода почаст и признање свим добровољним даваоцима крви који овим хуманим и несебичниђ чином помажу да се спасу милиони живота широм света. У званичној презентацији Института за трансфузију крви Србије, наводи се да само једна јединица крви може спасити 3 живота. Нашој земљи, током једне године, потребно је 240.000 јединица крви, а чак 64% нашег становништва у старосној доби од 18. до 65. година може да донира крв. Сваки мушки становник може дати крв 4 пута годишње, а женски 3 пута. Упркос статистикама у Србији још увек нису достигнуте задовољавајуће бројке. Подаци говоре да је нашој земљи потребно 40 давалаца на сваких 1000 становника (4%). У овом тренутку у Србији је та стопа 3%.

Оно што је добра вест јесте да је у нашим рукама моћ да ово променимо. Сазнање да пола сата нашег времена може бити довољно да спаси један живот је само по себи огромна мотивација. Институс за трансфузију крви Србије и Национално удружење родитеља деце оболеле од рака НУРДОР ће 11. маја ове године заједно обележити Национални дан добровољних давалаца крви. НУРДОР је 2021. годину започео под слоганом ,,Заједно смо јачи!’’ и у том духу и наставља. Оно што смо научили из претходне године јесте да без солидарности и подршке не може бити добро никоме од нас.

Позивамо што већи број наших суграђана да се одазову овој акцији и да 11. мај учинимо заиста посебним даном. Даном када бринемо једни о другима јер нам од тога живот зависи.

Донирај крв, твојих 5 минита, нечији цео живот!

На основу извора текст уредио др Алекса Милић, одељење за пријем и збрињавање ургентних стања.

Извор: www.nbti.org.rs

www.aqualab.rs