1 2 3 4 5

Вести1. децембар – Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

„САЗНАЈ СВОЈ СТАТУС“

Овогодишња тема Светског дана борбе против ХИВ-а, који се сваке године обележава првог децембра је „САЗНАЈ СВОЈ СТАТУС“. Значајан напредак је постигнут од 1988. године и сада 3 од 4 особе са ХИВ вирусом знају свој статус. Али и даље имамо пуно посла, неопходно је већи број људи са ХИВ вирус инфекцијом препознати, и омогућити им контакт са лекарима да би добили адкеватно лечење. И даље, широм света, 9.4 милиона људи који имају ХИВ не знају свој статус.

ХИВ тестирање је неопходно да би се проширило лечење, и да би се омогућило особама са ХИВ инфекцијом да живе нормалан и продуктиван живот. Ово је такође кључно да би се постигао циљ од 90-90-90 (ово подразумева да 90% људи са ХИВ инфекцијом знају свој статус , 90% дијагностикованих добију антиретровиралну терапију и да 90 % особа која добијају антиретровиралну терапију имају супресију вируса) и да би се појачала превенција, те да оболели могу да заштите своје вољене.

Нажалост, многе баријере и даље постоје код ХИВ тестирања. Особе које се тестирају су стигматизоване у друштву, и то одбија многе људе од тестирања. Приступ поузданом ХИВ тестирању и даље мањка у великом броју држава. И најбитније, већина се тестира тек кад оболе од АИДС-а и кад се појаве први симптоми. Програми за ХИВ тестирање се морају проширити. За овако нешто је неопходна политичка воља и значајне инвестиције као и најновији иновативни приступи ХИВ тестирању.

Прикључите нам се овогодишњем Светском дану борбе против сиде, да би у друштву подигли свест о значају тестирања и да би се сазнао статус болести. Морамо срушити све баријере које спречавају људе да се тестирају.

Шта је ХИВ / АИДС:

ХИВ (хумани имунодефицијентни вирус) је вирус који доводи до АИДС/СИДА (синдром стечене имунодефицијенције). ХИВ вирус напада имуни систем човека, и на тај начин слаби људски имуни ситем, што доводи до развоја многобројних инфекција и малигних болести код човека. Временом, ХИВ вирус до те мере уништава имуни систем да организам не може да се брани од ових болести. Ове опортунистичке инфекције и малигне болести се развијају на терену јако ослабљеног имуног система, и доводе до крајњег стадијума болести, или АИДС /СИДА-е. Не постоји ефективни лек за овај вирус, али постоји терапија која га држи под контролом. Антиретровирална терапија, која спречава умножавање вируса у организму, ако се узима свакодневно у адкватној дози, значајно продужава живот пацијента. Пре увођења антиреттровиралне терапије, пацијенти оболели од ХИВ вируса су умирали у року од неколико година. Сада, са новијим терапијама, пацијент оболео од ХИВ –а може да живи скоро дуго као и здрава особа.

Једина права заштита од ове опаке болести је превенција. ХИВ вирус се преноси телесним течностима: крв, смена течност, ректална течност, вагинална течност, мајчино млеко. Ове течности морају да дођу у директан контак са слузницама, или да се убризгају директно у крвоток, да би дошло до инфекције.

Најчешћи начин добијања ХИВ-а су:

1.Вагинални и анални сексуални односи без кондома, са особом оболелом од ХИВ-а.

2.Коришћење заједничких игала и шприцева са особом оболелом од ХИВ-а.

3.Са мајке оболеле од ХИВ-а на новорођенче преко млека.

4.Орални секс са особом оболелом од ХИВ-а.

5.Трансфузија крви која је заражена ХИВ-ом.

НЕ МОЖЕТЕ се заразити на следеће начине:

1.Грљењем, руковањем, коришћењем заједничког тоалета или коришћењем истог прибора за ручавање са оболелом особом.

2.Преко пљувачке, суза или зноја оболеле особе, осим ако нису помешане са крвљу.

3.Преко комараца, крпеља и сличних инсеката.

4.Ваздухом.

Текст уредио др Милан Врбљанац

Извори:

http://www.unaids.org/en/resources/presscentre/featurestories/2018/september/20180917_WAD_theme

http://www.unaids.org/en/resources/documents/2017/90-90-90

https://pancap.org/pancap-releases/world-aids-day-2018-theme-announced-know-your-status/

https://www.hiv.gov/hiv-basics/overview/about-hiv-and-aids/what-are-hiv-and-aids