1 2 3 4 5

Одељење опште хирургијеОдељење хирургије Опште болнице у Панчеву је саставна јединица од самог оснивања болнице, 1886. године. Дуга историја Одељења нас обавезује да наставимо са пружањем квалитетне и модерне здравствене заштите из области опште хирургије, следећи најновије водиче добре клиничке праксе. Потврду добре праксе смо добили 2016. године, *** датум, лиценцом на 3 године Министарства здравља Републике Србије, решење број ***.

Одељење хирургије пружа све услуге из области опште хирургије секундарног нивоа. Покривамо територију Јужног Баната, као и популацију од 250 000 људи, а нашем располагању је 90 кревета.

Одељење опште хирургије користи 4 сале, у којима се годишње уради приближно 3000 хитних и елективних операција. Хитности ван редовног радног времена покривају два дежурна хирурга. Оперативни програм одсека езофагогастричне хирургије покрива бенигну и малигну патологију горњег дигестивног система, те се раде тоталне и субтоталне ресекције желуца, ресекције панкреаса, антирефлуксне операције, извођење јејуностоме, као и друге операције из области патологије горњег дигестивног система.Оперативни програм одсека за хирургију дојке покрива бенигне и малигне туморе дојке, као и постоперативну реконструкцију дојке. Оперативни програм одсека хепатобилијарне хирургије чине операције жучне кесице и жучних канала, од којих се 70% уради лапароскопским приступом. Лекари хепатобилијарног одсека се баве реконструкцијама билијарног стабла након јатрогених лезија, као и успостављања билијарне дренаже, билиодигествним анастомозама због бенигних и малигних обољења и опструкције. Оперативни програм одсека колоректалне хирургије чине операције бенигне и малигне патологије колона, ректума и аналног канала. 80% свих ресекција због тумора колона и ректума се учини лапароскопским приступом. Проктолошке операције обухватају бенигну патологију аналног канала.

Одељење опште хирургије Опште болнице у Панчеву остварује добру научну и стручну сарадњу са Првом хируршком клиником у Београду, универзитетским болницама у Лондону, Бирмингему и Пулу, УК, Онколошким институтом у Москви, Ст Петерсбургу и Казању, Русија, Универзитетом у Анкари, Турска, Champalimaud фондацијом у Лисабону, Португалија, Онколошким институтом у Токију, Јапан, Маyо институтом, САД. Професори и хирурзи са ових угледних института и болница су били наши гости, предавачи и оператори, преносећи вештине и знања. Посета је била узвраћена од стране наших доктора који су присуствовали предавањима и операцијама у више од 10 земаља света. 7 специјализаната из Лондона (Универзитетска болница, УК) у претходне две деценија провело је више недеља на нашем одељењу, у двосмерном преносу знања и вештина, под називом ‘Chicken exchange program’.Домаћини смо стручног састанка хирурга СЛД, на којима су наши истакнути хирурзи представили своје изванредне резултате, првенствено из лечења карцинома желуца, колона и ректума. Одељење опште хирургије сваке две године организује колопроктолошку радионицу, а до сада је организовано 7 радионица, на којима сваке године преко 300 учесника имало прилику да види током преноса операција уживо технику највећих инструктора и мајстора хирургије светски значајних центара. Као потврду доброг рада, град Панчево уврстило је ‘Pančevo coloproctology workshop’ међу догађаје од посебног значаја за град, те новчано и организационо редовно помаже у спровођењу.Начелник:


Мр др сци. мед. Миња Стојановић, специјалиста хирургије, субспецијалиста абдоминалне хирургије, магистар медицинских наука.Шефови одсека:


1. др Душан Стојић, специјалиста опште хирургије, субспецијалиста онкологије, начелник одсека за хирургију дојке.
2. др Добривоје Косановић, специјалиста опште хирургије, шеф одсека за езофаго-гастричну хирургију.
3. др Маринко Моришан, специјалиста опште хирургије, шеф одсека за хепатобилијарну хирургију.

4. др Младен Јанић, специјалиста опште хирургије, субспецијалиста колопроктологије, шеф одсека за колоректалну хирургију.
5. др Бранислав Марчетић, специјалиста опште хирургије, субспецијалиста васкуларне хирургије, шеф одсека за васкуларну хирургију.
6. др Сања Цвјетковић, специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије, шеф одсека за пластичну и реконструктивну хирургију.Хирурзи:


1. др Мирослав Ердељанин, специјалиста опште хирургије.
2. др Ненад Стојановић, специјалиста опште хирургије.
3. др Оливера Вујановић-Гађански, специјалиста опште хирургије.
4. др Барбара Бојковић, специјалиста опште хирургије.
5. др Радоје Косановић, специјалиста опште хирургије.
6. др Горан Додевски, специјалиста абдоминалне хирургије.Специјализанти:


1. др Јелена Ћујић, доктор медицине.
2. др Бранислав Моришан, доктор медицине.
3. др Немања Ђурица, доктор медицине.
4. др Милан Јанић, доктор медицине.
5. др Слободан Перић, доктор медицине.
6. др Милица Калкан, доктор медицине.
7. др Божидар Белановић, доктор медицине.
8. др Александар Маричић, доктор медицине.