1 2 3 4 5

Гинеколошко-акушерско одељење

ДОБРО НАМ ДОШЛЕ ДРАГЕ МАМЕПорођај је нешто најлепше што једној породици може да се догоди. Сви су јако узбуђени те сматрамо да ћемо будућим родитељима помоћи овим маленим водичем.

Сигуран знак да је порођај почео је учесталост контракција (на 5-10 минута, у трајању и до 1 минута, започињу у горњем делу стомака или крстима и тај осећај се преноси напред) и/ или пуцање водењака. То свакако није разлог за бригу нити панику јер уколико сте прибрани и следите упутства лекара, то може бити најлепши моменат у Вашем животу.

Психичке припрему су зато од пресудног значаја за одлазак у породилиште и дају печат самом чину рађања, јер амбијент у који беба долази требало би да је најсличнији оном из којег долази, дакле, мирно, стабилно и топло, без стреса и тензије.

Код жена које се порађају по први пут, често је случај да порођај траје дуже него код другоротки, углавном неколико сати. Зато нема места журби и паници, све и када водењак пукне. Пожељно је одмах се припремити, али без паковања непотребних ствари, бар за дан/ вече пријема у породилиште.ПРОЦЕДУРА ЗА ПРИЈЕМ У ПОРОДИЛИШТЕ


Уколико дођете у породилиште у току преподнева (7-13:00), свакако се јавите у амбуланту бр.10 у Специјалистичком центру, где ћете код гинеколога обавити преглед. Након тога ћете отворити историју болести. Упутиће Вас где ћете се пресвући и увешће Вас у породилиште које се налази на другом спрату у хируршком блоку ОБ Панчево. У породилишту се налазе порођајне сале, а пре уласка у салу обављају се: узимање карличних мера, давање клизме, бријање гениталија, ултразвучни преглед и ЦТГ, како би се утврдило да ли сте и када спремни за порођај.

Уколико осетите јаке контракције или Вам водењак пукне у току поподнева (после 13:00х) или у току ноћи, одмах се јавите на одељење Гинекологије и акушерства на другом спрату у хируршком блоку. Да бисте се лакше организовали и припремили, предлажемо да за одлазак у породилиште спакујете следеће:


ДОКУМЕНТА:1. Лична карта
2. Оверена здравствена књижица
3. Упут за породилиште
4. Крвна група и Рх фактор (на актуелно презиме или да има јмбг)

АНАЛИЗЕ:

1. Налаз копрокултуре (не старији од 15 дана)
2. Резултат теста на Хепатитис Б
3. Уколико сте радили тест на ХИВ, понесите и тај резултат
4. Уколико сте радили још неке анализе као припрему за евентуалну епидуралну аналгезију, припремите: анализу крвне слике, време коагулације, биохемију и време крварења као и претходни преглед анестезиолога.

У МАЊУ КЕСУ КОЈУ НОСИТЕ У ПОРОЂАЈНУ САЛУ, СПАКОВАТИ:

1. Прибор за личну хигијену
2. Пешкир
3. Папуче које могу да се квасе
4. 2-3 паковања мрежастих уложака и мрежасте гаћице.

У ВЕЋУ КЕСУ (ТОРБУ), КОЈУ ВАМ МОЖЕ ДОНЕТИ СУПРУГ НАКОН ПОРОЂАЈА, СПАКОВАТИ:

1. Пластичну чашу и флашу са водом
2. Собне папуче и спаваћицу која се откопчава довољно за несметано дојење
3. Два пешкира- за лице и за тело
4. Пуњач за мобилни телефон уколико носите телефон са собом
5. Пелене за бебу (мање паковање)
6. Крема за бебу
7. Влажне марамице

ЗА ИЗЛАЗАК ИЗ ПОРОДИЛИШТА ПРИПРЕМИТЕ:

1. Цивилну гардеробу за мајку
2. Једну шведску пелену, два бодија или бенкице
3. Зеку или неки комплетић у складу са временским приликама
4. Капицу и чарапице, а уколико је хладно понети и ћебенце
5. Корпу за изношење бебе из породилишта*** Након изласка из породилишта, патронажна служба Вашег Дома здравља посетиће Вас и Вашу бебу. Помоћи ће Вам око купања бебе, обраде пупчаника, неге дојки и епизиотомије, као и дати одговор на сва питања и недоумице које имате у вези са Вашим опоравком и бебом.


Др Јелена Лукић Флора